Yedekleme

Yedekleme, veri kayıplarının önüne geçmek için yapılan bir işlemdir. İşletmelerin bireysel ya da kurumsal fark etmeksizin tüm verilerinin harici sabit disk, yerel NAS, Bulut, DVD aracılığı ile ikinci bir kopyalarının alınmasına da denmektedir.

İş yerleri için yedeklemenin önemi çok fazladır. Bir verinin kaybolması ya da silinmesi istenmeyen kargaşalar yaratabilir. Oysaki bir verinin yedeği olması orijinali silinse dahi elinizdeki yedekle işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Dijital ortamlarda hiçbir verinin saklanması yıllar boyu süremez. Verilerinizin olduğu bilgisayar ya da benzeri diğer araçlarda bozulma, kırılma, kaybolma durumlarına karşı almanız gereken tek önlem onları yedeklemektir.

Yedekleme işlemleri yapmak kurumlar ve bireysel kullanıcılar için maliyetli ve karmaşık olmaması adına özel olarak yapılmış yazılımlar ile tamamen otomatik bir şekilde yapılabilir. Böylelikle yedekleme yaptım mı? Yedekleme yapacak yerim var mı gibi sorular ile uğraşmadan kolayca işlemlerinizi devam ettirirsiniz.

Yedekleme İşlemi Nedir?

Bir işletme ya da firmaya ait tüm verileri ya da bir kısmını uzun zaman harcamadan basit bir şekilde güvenli bir alanda depolama işlemi olan yedekleme, uzman ve profesyonel bir dokunuş ile mümkündür. İşletmelerine uyumlu hızlı ve gerçek donanımlarla oluşturulmuş yazılımlar bulmak sizler için en uygunudur. Peki, yedekleme ve bilgisayar konularına uzaksanız ancak bu işlemleri sizin adınıza birileri takip etsin istiyorsanız neler yapmalısınız biliyor musunuz?

İşletmeler gün içerisinde pek çok bilgi birikimi ile karşı karşıya kalırlar bu verilerin yok olması, kaybolması işletmeleri zor durumlarda bırakabilir. Hangi sektör olursa olsun bir işletmenin günlük, aylık ve yıllık verilerinin tamamını ya da önemli bir kısmını yedekleyeceği bir programı olması ve bunun takibi günümüzde çok önemlidir.

En Çok Bilinen Yedekleme Türleri

Herkes tarafından en çok bilinen ve kullanılan yedekleme türü 3-2-1 olarak adlandırılan yedekleme işlemidir. Kısaca bahsetmek gerekirse bu yedeklenme türünde; orijinal veride içerisinde olmak üzere toplamda 3 şekilde kopyalama işlemi yapılır. Ardından 2 farklı olacak şekilde medya türünde kullanımı ayarlanır ve kopyalanan verinin kopyalarından biri de tesis dışında ya da çok uzak bir yerde saklanabilecek şekilde ayarlanır.

Yedekleme için görüntü oluşturma, doğrudan dosya yedeklemesi yapma ve arşivleme gibi seçeneklerde bulunur. Ancak bu işlemlerin hepsi birbirinden farklı şekilde ele alınır ve alanında uzman personeller tarafından detaylı ve titizlik ile yapılır.

Görüntü Oluşturma

Yedekleme içerisinde en çok kullanılan türlerden biridir. Genelde bilgisayarları yedekleme için özel olarak yapılır. Yani bilgisayar dosyalar, sistem dosyaları, ilgili uygulamalar olarak ayrı ayrı oluşturulur. Bir bilgisayar içerisinde bulunan tüm verileri bu şekilde kullanabilir ve görüntüleyebilirsiniz. İşletmelerde özellikle e-posta üzerinde alınan verilerin kaybolması, silinmesi gibi durumlarda en çok bu yedeklemeler tercih edilir. Bu şekilde geri alınan veri görüntülenir ve doğruluğu anında tespit edilir.

Dosya Yedekleme İşlemi

İşletmenizde düzenli olarak tutuğunuz veriler varsa bunların ikinci bir kopyasını almak isterseniz bunu kullanabilirsiniz. Ancak bu yedeklemede uygulamalar ve diğer sistemler içerisinde bulunan dosyalar yedeklenmez. Ek olarak yedeklemesi yapılan dosyalarınız da orijinal kaynağından silinemez.

Arşivleme İşlemi

Bir firma ya da şirket yıl içerisinde pek çok bilgiyi yedeklemek isteyebilir. Bunlar her sektörde şirketin hedef durumuna göre de değişiklik gösterebilir. Arşivleme şirketlerin çok fazla yedekleme yapmasına yer açmak için kullanılan bir yöntemdir. Ancak bu türde veri sadece bir defa kopyalanır. Bundan dolayı pek tavsiye edilmez.

Bu ve buna benzer birçok yedek alma işlemini kısa sürede yapmanıza imkân tanıyan yazılımlar geliştiren firmamız sizlere bu konuda danışmanlık hizmeti de dâhil olmak üzere yardımcı olmaktadır. Sizlere sunacağımız avantajlı hizmetler hakkında ayrıntılı bilgi için hemen arayınız.