Kullanıcılar veri depolama ile verilerini belli bir cihaza kaydedebilmektedir. Bu veriler aynı cihazlar tarafından korunmaktadır. Cihaza veri çekme talimatı verilerek, tüm verilerek kolaylıkla depolanabilmektedir. Cihazlar, özellikle bilgisayarlar, farklı kaynaklardan gelen verileri okuyabilmektedir. Aynı zamanda çıktı olarak oluşturularak, kaynaklara ve diğer depolama konumlarına kaydedilebilmektedir. Gerektiği zamanlarda da veri depoları başka kaynaklarla ve kişilerle paylaşılabilmektedir.
Depolanan veriler üzerinde herhangi bir düzenleme yapılamamaktadır. Bilgisayarların temel işlevlerini kontrol etmekte ve sadece okunabilmektedir. Günümüzde de pek çok kullanıcı ve kuruluş verilerini depolama ihtiyacı hissetmektedir. Bu sayede hizmet ve bilgilerin güvenliği sağlanmış olacaktır. Özellikle yaşanacak felaketlere, kayıplara ve dolandırıcılıklara karşı güvenlik sağlanmış olur.
Veri Depolama Çözümlerinin Çeşitleri
Veri depolama teknolojinin değişimi ve gelişimi ile birlikle ortaya çıkmış ve önemli bir aşama kaydetmiştir. Veriler depolanmak istendiğinde üç farklı çözüm yöntemi kullanılmaktadır. Bu çözümlemeler doğru kullanıldığında istenilen verim sağlanmaktadır. Her çözümleme kendine has bağlantı aracına ve yöntemine sahiptir.
DAS çözümleri
“Doğrudan bağlı depolama” olarak tanımlanmaktadır. Verilerin sunucuya bağlanması için SCSI ve SAS Controlerlar aracı olarak kullanılmaktadır. DAS çözümleri ile tek bir sunucuya bağlanılmaktadır. Veriler başka sunucular tarafından da paylaşılamamaktadır. Bu yöntemler doğrultusunda veriler istenildiği gibi depolanmakta ve güvenliği sağlanmaktadır. Depolanan verilerin başka bir sunucuyla paylaşılması için yapılan bağlantı sökülmeli ve diğer sunucuya transfer edilmelidir.
Nas Çözümleri
Nas çözümleme de “ağa bağlı depolama” anlamına gelmektedir. Veriler için tasarlanmış özel depolama dosyaları sunmaktadır. Bu dosyalar üzerinde patentli işletim sistemleri bulunmaktadır. Birden fazla sunucuya bağlanabilmekte ve bünyesi altında bulundurabilmektedir. Ek kapasite kazandırmak için DAS üniteleri takılabilmektedir. Diğer sunuculara oranla daha etkin bit yönetim de sağlamaktadır.
SAN Çözümleri
San çözümleri ise “depolama alanı ağı” anlamını taşımaktadır. Fiber Channel veya İSCSI teknolojilerini kullanarak bağlantı sağlamaktadır. Fakat Fiber Channel, İSCSI teknolojisine göre birden fazla ek donanıma ihtiyaç duymaktadır. Bu verilen kolaylığı kaybetmesine sebep olmaktadır. İSCSI ise sadece mevcut olan ağı kullanarak bağlantı sağlamaktadır. Farklı disk üniteleri kullanan SAN çözümleri mevcuttur. Bu yapılan tercihlere ve ihtiyaçlara göre değişmektedir.
Veri Depolama Çözümlerinin Faydaları
Veri depolama çözümleri sadece verilerin depolanmasını sağlamamaktadır. Bununla birlikte pek çok faydayı da beraberinde getirmektedir. Öncelikle uygulanan depolama alanını kuruluşlara ve kullanıcılara sunmaktadır. Bununla birlikte; performans, kullanılabilirlik, sanallaştırma, kapasitenin etkin kullanılması, yedekleme ve iş sürekliliği faydalarını da sağlamaktadır.
- Performans: Sunuculara birden fazla disk ekleme imkanı sunmaktadır. Bu da verilerin depolanacağı alanın performansını maksimuma çıkarmaktadır. Yüksek performans ihtiyacı duyan uygulamalar içinde gerekli performansı vermektedir.
- Kullanılabilirlik: Veri depolama çözümleri daha fazla kullanılabilirlik imkanı ve alanı sunmaktadır. Kişilerin ve kurumların verilere ulaşma konusunda yaşadığı sorunları minimuma indirmektedir. Böylece iş gücü kaybının da önüne geçilmekte ve engellenmektedir.
- Sanallaştırma: Mevcut sunucuların olması gerekenden daha etkin kullanılmasını sağlamaktadır. 10 adet sunucunun rahatlıkla çalışması da verdiği faydalardan biridir. Sucular sanallaştırılarak kesinti yaşanmadan aktarılabilmektedir. Herhangi bir sunucunun bozulması halinde diğer sunucular devreye girmekte ve çalışmaktadır. Ayrıca veri depolama işleminin de daha az maliyete denk gelmesini sağlamaktadır.
- Kapasitenin etkin kullanılması: Kapasitenin daha etkin kullanılmasını sağlamakta ve daha fazla depolama alanı tanımlamaktadır.
- Yedekleme: Verileri yedekleme imkanı da sunmaktadır. Böylece kaybolan verinin yeri doldurulabilmektedir. Veriler el altında tutulmakta ve güvenliği de garanti altına alınmaktadır.
- İş Sürekliliği: Verinin devamlı olarak kullanıma hazır olmasını ve kullanılabilir olmasını sağlamaktadır. İşlem sırasında bir sunucunun devre dışı kalması halinde diğer sunucu ile çalışmaya devam edilebilmektedir. İş gücü sunucular arasında paylaşılmaktadır. Böylece sunucuların performansı da eşitlenerek artmaktadır.
Bu belirtilen faydalar genellikle SAN çözümleme ile birlikte gelmektedir. San çözümleme daha fazla kapasite genişliğine ve depolama imkanına sahip olmaktadır. Bu kullanıcılar ve kurumlar tarafından daha fazla tercih edilmesine sebep olmaktadır.